Jak nám chutnalo ze Setonova hrnce

Na prvním turnusu letního pionýrského tábora, pořádaného brněnskou 85. Pionýrskou skupinou Letka ve Valtínově, se děti společně se svými vedoucími staly na dva týdny pravěkými lovci, bojujícími o oheň. Ano, „Boj o oheň“, tak se jmenovala letošní celotáborovka na jedničce.

Jak nám chutnalo ze Setonova hrnce

Ze všech těch her a soutěží, nových i časem prověřených, se mi vždy líbí ta, při níž má táborová kuchyně „volno“. Neznamená to nic jiného, než že si děti za odborného dohledu vedoucích a kuchařky vaří samy. To se pak pahorek nad kuchyní promění na dopoledne ve čtyři provizorní kuchyně, sestávající se vždy z ohniště a pece… Nad ohništěm se připraví polévka a brambory, na peci se připraví maso.
Letos jsme však zkusili „novinku“, záležitost, nad kterou jsme vždycky jenom rokovali s tím, že bychom to rádi jednou zkusili… věc tak dobře známou např. ze „Spořínkova zápisníku“ či Setonova románu Dva divoši, o dvou chlapcích, kteří se učili žít jako indiáni. Nebudu Vás dále napínat, nešlo o nic jiného, než o Setonův hrnec. Věřím, že čtenář již ví, o jakou že záležitost se jedná. Laskavý čtenář však jistě promine drobné vysvětlení těm, co o „Sítňáku“ ještě neslyšeli a asociuje jim hrnec Papinův. Předně, k vaření v Setonově hrnci žádný kastról nepotřebujeme. Ten je nahrazen vykopanou dírou v zemi, kde se vše odehrává.
Ale zpět k táboru a pravěkým bojovníkům. I já jsem zprvu patřil spíše k těm nevěřícím Tomášům, nicméně po necelých třech hodinách jsem musel konstatovat, že to funguje. Maso bylo křehoučké a brambory upečené, obalené jemnou krustou opečené slupky. Přiložené fotografie pouze dokladují funkčnost „vaření v zemi“, nemohou však v žádném případě zprostředkovat vůni svépomocí uvařeného jídla a nadšení malých a velkých táborníků… Poslední z fotografií (tzv. Živý Setonův hrnec) dokládá, s jakým nadšením se ti nejmenší vrhli do kopání další díry opodál. Pro uklidnění, foto je pouze ilustrační, díra byla následujícího dne zahrabána.

Publikováno: pondělí 25. srpna 2008 10:27 Vložil: Martin „Šmudla“ Dobčák

Související odkazy

Přiložené fotografie

Nachystané maso živý Setonův hrnec

« Zpět na výpis článků

© 2025 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz