GastroChef – kurz pro oddílové kuchaře
… Proč má můj malinový pudink vždycky příchuť „kakaa“? Dá se z těstovin vyrobit tavený sýr? Proč po mě nikdo nechce umývat na táboře hrnce? Dá se uvařit na výletě za 25 Kč na den? Proč dětem nechutná můj oblíbený recept – tradiční islandská vařená ovčí hlava? Jak chutná hummus? Kde je víc masa – v mase nebo v masové konzervě? Co váží víc – kilo těstovin nebo kilo rýže? Má pravdu Láďa Hruška? …
V půli října se konal již druhý ročník
vzdělávacího kurzu vaření v Jihomoravském kraji a zároveň soutež
o to, kdo se stane Gastrochefem 2016.
Všechno začalo ve čtvrtek 13.10. na Údolní. Poznání s ostatními
účastníky, přednášky a nakonec i první bodovaný blok. Vaření salátu.
Instrukce, recepty, ingredience… A teď už mají účastníci půl hodiny na
ukuchtění co nejlepšího salátu. Některé se povedly více, jiné méně,
ale všechny se nakonec snědly a všichni se rozešli domů s instrukcemi
k zítřejšímu výjezdu.
V 19:00 jsme se všichni potkali v Dobré Vodě u Třebíče, kde po celý
víkend bude pokračovat kuchařský souboj. Jako první opravdové jídlo si
účastníci uvařili na večeři Boloňské špagety ze surovin, které měli
za úkol nakoupit.
Po večeři následovaly dva bloky o potravinách (kvalita, cena..) a
vybavení. Pak se ještě pekly buchty na snídani, brousily nože a pak už
jsme všichni padli únavou do postelí s očekáváním dalšího dne.
Při rozcvičce jsme za záludné otázky o vaření získali skvělé zelené
zástěry, aby se nám ještě lépe vařilo. Po výborné snídani (všechny
buchty se moc povedly) následovaly další teoretické bloky programu.
Abychom se i trochu hýbali, a ne jen tloustli z té spousty dobrého jídla,
tak následovalo získávání svačiny. Po lese byli suroviny, které museli
všichni nasbírat, aby získali nějakou sušenku na svačinu.
Následovalo vaření oběda, při kterém si všichni vyzkoušeli vykostit
kuře, ze kterého potom vařili celý oběd.
Po dalších přednáškách následovala lehká simulace vaření ve
venkovních podmínkách. Přestože na začátku na nás vykukovalo sluníčko,
obloha se za chvíli zatáhla a postihl nás občasný déšť (v podobě
rozprašovače v rukou lektorů).
Následovaly další přednášky, příprava pomazánek na snídani a nakonec
na všechny čekala závěrečná zkouška. Příprava tříchodového menu
(polévka, hlavní jídlo, zákusek). Všechno to začalo už v sobotu večer,
kdy se vymýšlelo, plánovalo, počítalo a nakonec všichni odevzdali seznam
s nákupem.
Po posledních nedělních přednáškách to všechno začalo… Vařilo se,
smažilo a peklo jako o život. Všechna jídla byla dobrá a myslím si, že
se za ten víkend všichni zlepšili a získali jistotu ve vaření a že to
všem v nejbližší době ukážou na oddílových výpravách a
táborech.
Nakonec zbývalo ještě vyhlásit nejlepšího kuchaře, kterým se stala
Verča Soumarová z oddílu Jiřího Wolkera. Za odměnu dostala speciální
„zlatou“ zástěru, aby všichni věděli, že je prostě nejlepší
kuchařka… Všichni účastníci dostali osvědčení a mohli jsme se všichni
rozjet domů. Unavení, najezení a natěšení na další kuchařské
zážitky.